Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2019
1 Okt

Nära en cykelstöld per dag i Farsta – juni är värsta månaden

2019-10-01 08:00
Nära en cykelstöld per dag i Farsta – juni är värsta månaden
Cykeltjuv söderort genre.
Vissa platser i söderort kan vara extra attraktiva för cykeltjuvarna, enligt polisen. Foto: Mostphotos

Cykeltjuvarna härjar som värst på sommaren – och juni var den månad då flest cyklar stals i Farsta.
I stadsdelen har 200 cyklar anmälts stulna hittills i år.

Sommartid är högsäsong för cykelstölder. Och 2019 var inget undantag.
Med 50 anmälda cykelstölder var juni årets hittills värsta månad i Farsta. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Anmälningarna är ungefär lika många som i juni i fjol, medan det i juli och augusti är något färre jämfört med förra året. Anmälda cykelstölder i Farsta Diagrammet visar antalet anmälda cykelstölder från och med januari 2018 till och med augusti 2019. 

Siffrorna från 2019 baseras på preliminär anmälningsstatistik från Brå. Hundratals cyklar försvunna Under året hittills, från första januari till och med augusti 2019, har 200 cykelstölder anmälts i stadsdelen. Det betyder nära en stulen cykel per dag. Det är en liten minskning jämfört med motsvarande period i fjol. Det är inget vi lägger särskilda prioriteringar vid Hampus Johannesson, kommunpolis i lokalpolisområde Globen Få cykeltjuvar åker fast I hela Stockholms stad har cirka 5 800 cykelstölder anmälts hittills i år, men andelen som klaras upp är nära noll. Även i söderort ligger andra brott före i kön och prioriteras högre.
 – Det är klart att vi utreder det när det går att utreda, men det är inget vi lägger särskilda prioriteringar vid om man jämför med skjutningar och bedrägerier, säger Hampus Johannesson, kommunpolis i lokalpolisområde Globen. Vissa platser mer attraktiva En förklaring till skillnaderna mellan olika områden kan vara att det finns vissa platser som är extra attraktiva för tjuvarna.
 – I Älvsjö har det säkert att göra med stationen som är en stor knutpunkt med ett jättestort cykelgarage. Där finns det kameror, men det hindrar inte alla. Även Gullmarsplan är en stor knutpunkt där man kan tänka sig att det finns fler cyklar att stjäla, säger Hampus Johannesson. Risken att tjuven slår till kan också påverkas av hur platsen är utformad. 
– I Skarpnäck har du cykelstället bakom tunnelbaneuppgången, där har kommunen varit och satt upp lampor och röjt undan buskar, säger han. Så många cykelstölder har anmälts i söderort Siffrorna baseras på preliminär anmälningsstatistik från Brå och visar antalet anmälningar från januari till och med augusti 2019. Mörkertal för billiga cyklar Att siffrorna är lägre i vissa områden är ingen garanti för att stölderna i sig har minskat, utan kan också bero på att färre är motiverade att anmäla. Enligt Hampus Johannesson brukar anmälningsbenägenheten vanligtvis vara hög när det gäller dyra saker, eftersom försäkringsbolaget kräver en polisanmälan för att betala ut pengar. – Man kan tänka sig att det finns ett stort mörkertal, särskilt för de lite billigare cyklarna. Det kanske finns en sådan kultur, att man får räkna med att bli av med sin cykel och då kanske anmälningsbenägenheten minskar, säger Hampus Johannesson. 
Tänk som tjuven – och fundera lite extra på hur och var du lämnar din cykel, tipsar polisen. Foto Åsa Sommarström ”Skriv upp ramnumret” För att skydda sig mot stöld är det förstås viktigt att låsa fast cykeln med ordentliga lås – men också att försöka tänka ur tjuvens perspektiv. – Om något med ett högt värde står mörkt och avsides, så är det större risk att det stjäls än något med ett lågt värde som står där det passerar mycket folk mitt på dagen, säger Hampus Johannesson. Om man blivit av med sin cykel är det viktigt att anmäla stölden till polisen.
 – Anmäl cykeln stulen och försök att hitta något kvitto där ramnumret står, om man inte har skrivit ner eller fotat av det. Det händer att vi två år senare hittar en stulen cykel i ett källarförråd och utan ramnummer i anmälan är det extremt svårt att härleda, säger han. Fakta Polisens fem tips – så skyddar du din cykel Lås alltid cykeln med ett godkänt lås. Lås fast cykeln vid ett fast föremål. Skriv ner cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel. Välj noga platsen där du ställer din cykel. Parkera på så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk. Undvik om möjligt att lämna den över natten vid t-banan. Lämna inte kvar lösa föremål såsom cykelkorg, lampor, cykeldator och batteri till elcykel. Källa: Polisen

 Mitti Söderort / Marielle Theander Olsson marielle.theanderolsson@mitti.se Publicerad 30 september 2019, kl. 08:32 Foto: Mostphotos

Kategorier:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord