Menu

Press

Artiklar - Blogg - Nyheter

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2019
3 Nov

Kraftig ökning av båtmotorstölder i Stockholm

2019-11-03 08:00
Kraftig ökning av båtmotorstölder i Stockholm
Båtmotorer stjäls som mest nu på hösten när båtengagemanget sjunker. Värst drabbat är polisregion Stockholm, där stölderna har ökat med 19 procent under året, enligt siffror från Larmtjänst.

På Värmdö och i Nacka har det skett en fördubbling av antalet stölder. Ungefär hälften av alla båtmotorstölder sker under vinterhalvåret. Dessa veckor på hösten när båten tas upp ur sjön är de mest kritiska för båtägare. Internationella ligor passar på att stjäla motorn när båten tagits upp på land inför vinterförvaring. Sett till hela landet har antalet stölder av båtmotorer minskat med åtta procent under årets nio första månader, jämfört med motsvarande period förra året. Men på vissa håll har utvecklingen gått i motsatt riktning. Totalt har 1 788 båtmotorstölder anmälts i Sverige i år. Mer än var tredje stöld, 648 (36 procent) skedde i Polisregion Stockholm. Den största ökningen syns på Värmdö och i Nacka, där det skett nära en fördubbling.

– Nu när vi går in i den mörka perioden så ökar risken för båtstölder. Aktiviteter i enskilda bryggor, marinor och vid sommarhus är mindre nu och då passar tjuvarna på. Särskilt när båten ligger obevakad för vinterförvaring, säger Arvid Böhm, båtexpert på försäkringsbolaget If. Stölderna sker ofta vid småbryggor, tomma fritidshus och på garageuppfarter. Ligor kartlägger ofta områden innan de slår till. En ny teknik som används är till exempel drönare för att reka områden.

– Vilka områden ligorna väljer att koncentrera sig på skiljer sig från år till år, men nu i år ser vi att de har riktat in sig på några få kommuner i Stockholm. Problemet är att vi inte vet var de kommer att slå till nästa gång, säger Arvid Böhm. Framförallt är tjuvarna intresserade av moderna fyrtaktare. Motorer av märkena Yamaha och Suzuki toppar listan, enligt tidningen Båtliv. De flesta smugglas till andra länder.

Vad kan man som båtägare göra för att minska risken att ens egen motor blir stulen? De bästa skyddet är att ha god tillsyn över båten.

– Se till att båten bevakas en längre period in på hösten, särskilt om nätterna. Lås in båtmotorn i en byggnad när den inte används under vintern. Att låsa in hela båten i en byggnad minskar också risken för stöld. Det kan vara lite omständligt men det fungerar, säger Arvid Böhm. Har man svårt att göra de här sakerna under vinterförvaringen, kan man välja att plocka av växelhuset och ta med motorkåpan. Det minskar attraktionen att ta just motorn och förhoppningsvis slipper man då stöld.

– Använd ett bra märksystem. Det ökar chansen att få tillbaka motorn om den skulle bli stulen. Det finns flera olika leverantörer av system på marknaden idag, säger Arvid Böhm. En annan viktig sak att tänka på är spårsändare, som hjälper till att lokalisera var motorn befinner sig om motorn blir stulen. – Det är viktigt att spårsändaren är laddad och att man vet hur den fungerar och ska hanteras, om det visar sig att motorn flyttas, säger Arvid Böhm.

 

Publicerad 2019-11-03 SecurityWorldMarket.com

Kategorier:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord