Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2020
4 Maj

Fler anmälda cykelstölder än på 17 år

2020-05-04 08:00
Fler anmälda cykelstölder än på 17 år
Med våren kommer cykeltjuven. Och hittills i år har fler cykelstölder anmälts i landet än på 17 år. Det visar Försäkringsbolaget Ifs kartläggning av nya siffror från Brå.

Förra veckan publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, ny statistik över anmälda cykelstölder för det första kvartalet. I dag kan Försäkringsbolaget If visa sin analys av siffrorna. I hela landet har 11 633 cyklar anmälts stulna under januari till mars, fler än något år sedan 2003.

– Framför allt tror vi att det ökade antalet stölder beror på den ovanligt milda vintern vi haft, men man kan också tänka sig att corona haft en effekt de senaste veckorna, om fler väljer att ta cykeln istället för kollektivtrafiken, säger Jessica Hjälmered, pressansvarig på If.

Men det är nu i april vi kan vänta oss att se det verkliga startskottet för cykelstöldssäsongen, när temperaturen stiger och fler plockar fram cykeln. Förra året ökade antalet anmälda stölder med över 50 procent mellan mars och april i hela landet.
Flest cykelstölder i studentstäder

Uppsala var det län där det anmäldes flest stölder per capita under 2019.
Tabell: Cykelstölder 2019 län för län

Tabell: Cykelstölder 2019 län för län

Risken att bli av med cykeln är lägst om man bor på landsbygden och störst i mellanstora städer, inte minst i studentstäder. Örebro kommun var år 2019 den kommun som hade flest cykelstölder per capita (174 per 10 000 invånare).I hela landet anmäldes 70 000 cyklar stulna under förra året. Det är en siffra som har legat relativt stilla de senaste åren, men det finns tydliga regionala avvikare. I flera Stockholmskommuner, till exempel Täby, Tyresö och Danderyd, har cykelstölderna ökat med över 50 procent på fem år.Tabell: Tio kommunerna som är hårdast drabbade av cykelstölder, 2019

 

 – Att komma ut och upptäcka att cykeln är stulen är aldrig roligt. Att låsa cykeln är ett sätt att undvika stöld. Köp ett ordentligt lås, inte bara det som sitter monterat på cykeln, och lås fast den i ett fast objekt. Cykeltjuven lyfter gärna upp din cykel i bakhjulet och leder den till en annan plats för att i lugn och ro fixa bakhjulslåset. Därför är det viktigt att cykeln är fastlåst i någonting annat så att det inte är så lätt att gå iväg med den. Lås om möjligt även in cykeln över natten, säger Jessica Hjälmered.Ett bra lås – godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF – är det viktigaste skyddet mot cykelstöld. För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls ska den vara låst, tillägger hon. Här kan du läsa mer om cykling och hur försäkringen gäller.– När det gäller elcyklar är det viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar cykeln. Stöld av elcyklarnas batterier blir allt vanligare. Utan batteri är cykeln inte lika stöldbegärlig. Därför är det viktigt att man tar med sig batteriet om cykeln lämnas för en längre stund. Det kan till exempel vara när man är i skolan, på kontoret eller tar en fika, säger Jessica Hjälmered.Under 2018 betalade försäkringsbolagen ut sammanlagt nästan 165 miljoner kronor till kunder som fått sin cykel stulen, enligt Svensk Försäkring. Det genomsnittliga beloppet för skadeersättning var drygt 4 200 kronor.Ifs tips för att minska risken att cykeln blir stulen:    Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).
    Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.
    Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.
    Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
    Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen..
    Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
    Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.
    Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats. Läs mer om MärkDNA.MetodDen här nyheten bygger på preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet över antalet anmälda brott.Både elcyklar och vanliga cyklar ingår (Brott mot brottsbalken > Kap 8 Stöld, rån > Tillgrepp av icke motordrivet fortskaffningsmedel > Cykel).Vid jämförelser mellan län och kommuner har vi räknat på antalet anmälda brott i förhållande till antalet invånare i kommunen/länet.Brå presenterar inte själva statistik på länsnivå. För att ändå få en bild av situationen i alla län har vi summerat antalet anmälningar i länets kommuner. Det innebär att anmälningar, där det inte bokförts någon kommun, saknas i den här sammanställningen. 

Jessica Hjälmered Pressansvarig 076 869 10 82 jessica.hjalmered@if.se Källa o bild: Brottförebyggande rådet

Kategorier:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord