Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2021
29 Jan

Antalet cykelstölder ökade med tio procent under förra året. Över 77 000 cyklar, varav cirka 10 000 elcyklar, stals.

2021-01-29 08:00
Under pandemiåret 2020 ökade antalet cykeldelsstölder med hisnande 60 procent och andelen rena cykelstölder med 10 procent, jämfört med året innan, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.
Det finns två huvudsakliga anledningar till att 2020 var ett guldår för cykeltjuvar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
– Dels var vintern ovanligt mild. Utan snö finns det inget som hindar folk från att ta cykeln. Dels tror jag att coronapandemin spelade en betydande roll. Många valde att cykla i stället för att åka kommunalt, säger hon. Flest cykeldelar stjäls i Stockholm och Göteborg. Den största procentuella ökningen, 176 procent, syns i region Nord. Statistiken visar att rena cykelstölder har ökat mest i region Stockholm – 21 procent jämfört med 2019. Det bästa sättet att undvika att bli utsatt är att låsa fast cykeln ordentligt, både i ram och hjul, betonar Lina Nilsson. – Och ta med dig sadeln när du parkerar. Oftast är det bara ett litet vred man vrider på för att lossa den. Såväl sadlar som hjul attraherar tjuvar. Men allra högst upp på bovarnas önskelista står batterier till elcyklar. – Antalet elcyklar har ökat enormt och därför har också batteristölder blivit vanligare. Det ska vara en självklarhet att ta med sig batteriet, även om man bara ska in och handla lite snabbt. Jesper Karlsson / TT Publicerad 2021-01-29 Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nyckelord:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord