Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2022
11 Maj

Nu gör vi Sveriges arbetsplatser cykelvänligare

2022-05-11 08:22
Idag lanseras Cykelvänligast – den första nationella plattformen som erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser som vill bli cykelvänligare. Bakom satsningen står Svenska Cykelstäder och Cykelfrämjandet tillsammans med tre regioner och 32 kommuner.

Friskare medarbetare, lägre stressnivåer och stärkt miljöprofil – det finns många fördelar med att bli en cykelvänligare arbetsplats. Men för att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Därför lanserar Svenska Cykelstäder och Cykelfrämjandet den nationella plattformen Cykelvänligast som erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln. Satsningen görs i samarbete med tre regioner och 32 kommuner.

– Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i Cykelvänligast får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet.

I resan mot en mer cykelvänlig arbetsplats stöttar Cykelvänligast deltagarna med rådgivning, exponering och inspiration och bjuder in till tävlingar och utmaningar. Cykelvänligast välkomnar både stora och små arbetsplatser i hela landet och deltagandet är kostnadsfritt.

– Oavsett hur liten eller stor arbetsplatsen är så finns det möjlighet för alla att bli mer cykelvänliga och vinna utmärkelser. Genom att delta kan arbetsplatserna skapa en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare och samtidigt bidra till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan, säger Christina Bernhardsson, ordförande för Svenska Cykelstäder.

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se och anger hur många cykelvänliga kriterier de uppfyller idag. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller tillgång till dusch och omklädningsrum. Ju fler kriterier, desto cykelvänligare arbetsplats!

Anställda kan själva tipsa sin chef om Cykelvänligast genom ett formulär som finns på cykelvänligast.se. Där finns också mer information om hur man går tillväga för att delta och vad som erbjuds.

Kontakta gärna:

Sara Majkic, projektledare Cykelvänligast, Cykelfrämjandet
sara.majkic@cykelframjandet.se, 076 910 50 05

Christina Bernhardsson, ordförande Svenska Cykelstäder
christina.bernhardsson@umea.se, 070 622 19 96

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats!

Hela artikeln hittar du här: file:///C:/Users/ps/Downloads/Nu_g%C3%B6r_vi_Sveriges_arbetsplatser_cykelv%C3%A4nligare.pdf

 Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången. Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt! Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag. Ta del av fler tips på cykelvänligast.se. Om Cykelvänligast Cykelvänligast är en plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med tre regioner och 32 kommuner i Sverige. Alla arbetsplatser i landet är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt. Cykelfrämjandet Cykelfrämjandet är en ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö. Genom medlemmar, verksamhet och politisk påverkan på kommunal, regional och nationell nivå har vi som mål att skapa ett bättre och grönare cykelsamhälle. Läs mer på cykelframjandet.se. Svenska Cykelstäder Svenska Cykelstäder är en förening av kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Ordinarie medlemmar är 36 svenska kommuner och sex regioner som vill göra vardagscyklingen mer attraktiv. Föreningen stöds även av åtta associerade medlemmar. Den gemensamma visionen är att hälften av alla resor som är kortare än fem kilometer ska ske med cykel. Läs mer på svenskacykelstader.se. Relaterade länkar Cykelvänligast Ämnen Spa, hälsa, friskvård Organisationer Fritid Miljöpolitik Övriga sporter Hållbarhetsfrågor/CSR Arbetsmiljö Friskvård Kategorier Föreningsnyheter Samarbeten Cykelvänligast är en plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med tre regioner och 32 kommuner i Sverige. Alla arbetsplatser i landet är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt. Svenska Cykelstäder Presskontakt Sara Majkic Sara Majkic Projektledare Cykelvänligast, Cykelfrämjandet sara.majkic@cykelframjandet.se 076 910 50 05 Christina Bernhardsson Christina Bernhardsson Ordförande Svenska Cykelstäder christina.bernhardsson@umea.se 070 622 19 96 Relaterad media Cykelvänligast Cykelvänligast Licens: All rights reserved Filformat: .png Storlek: 1920 x 1080, 186 KB Inte nedladdningsbar Vi sätter Sverige i rullning Det är dags att förändra svensk trafikpolitik – och för Sverige att få cykelstäder! Svenska Cykelstäder är en förening av kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Den gemensamma visionen är att hälften av alla resor som är kortare än fem kilometer ska ske med cykel. Kunskapsutbyte, samverkan och opinionsbildning är våra tre verksamhetsområden. Vi sätter Sverige i rullning! Läs mer på www.svenskacykelstader.se.

Kategorier:
Nyckelord:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord