Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2023
13 Feb

Stockholm får sin första cykelgata

2023-02-13 15:49
Huvudstaden inför sin första cykelgata, där bilisterna kör på cyklisternas villkor. Målet är att skapa en stad med lägre utsläpp, friskare luft och större plats för människor.

Nu ska det bli lättare att välja cykeln när man rör sig i Stockholm. För första gången införs en så kallad cykelgata – en gata med blandtrafik där bilisterna kör på cyklisternas villkor. Maxhastigheten är 30 kilometer i timmen och fordon på tvärgator har väjningsplikt.

– Cykelgatan är ett nytt inslag i Stockholms verktygslåda, som kan användas för att förbättra samspelet mellan cyklister och bilister som delar på samma yta. Det ökar trafiksäkerheten för alla som rör sig på gatan, kommenterar Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Valet av cykelgata har fallit på Surbrunnsgatan i Vasastan, som sträcker sig cirka 900 meter mellan Norrtullsgatan och Valhallavägen, och ska ge en mer flexibel användning av stadsrummet. När cyklisterna är som flest kan de använda hela gatuytan och cykla i bredd, samtidigt som det finns gott om plats för lådcyklar och leveranscyklar. Gränserna för cykelgatan kommer att tydliggöras av skyltar, men framför allt av asfalten längs Surbrunnsgatan, som kommer att färgas röd. Lars Strömgren säger att idén är lånad från Nederländerna, som länge har jobbat med röda cykelgator. Den röda färgen kommer bland annat att uppnås med hjälp av bergarten porfyr, som blir rödare ju mer den slits. Arbetet med att iordningsställa Stockholms första cykelgata påbörjas efter sommaren och ska vara färdigt innan årets slut. DELA ARTIKELN Hela artikeln här https://fastighetstidningen.se/mikromobil-stad/ PUBLICERAT 6 FEBRUARI, 2023
Kategorier:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord