Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2023
18 Apr

Katalysatorstölder fortsätter ligga på höga nivåer

2023-04-18 08:00
Stölder av katalysatorer fortsätter att ligga på höga nivåer. Under första kvartalet i år har det stulits 2038 katalysatorer. Detta går att jämföra med samma period förra året då det stals 2021 katalysatorer. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Mellan den 1 januari och 31 mars har det stulits 2038 katalysatorer, vilket innebär en marginell ökning jämfört med samma period 2022. Statistiken avser skador anmälda till försäkringsbolagen och omfattar således inte fordon som saknar försäkring för dessa skador.

Anledningen till att katalysatorerna är stöldbegärliga är för att ädelmetallerna i komponenterna betingar ett högt värde.
- Råvarupriset på ädelmetallerna Rodium och Palladium gick upp kraftigt under 2021, men nu kan vi se en viss nedgång av priset vilket framöver skulle kunna ha en positiv effekt på stöldutvecklingen, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst. Toyota är det fabrikat som är mest utsatt för dessa stölder, framför allt modell Prius med årsmodell 2004–2010. Av de Volvobilar som blivit utsatta är de flesta av årsmodell 1990–1999. Skadekostnaderna under perioden uppgår till 39 miljoner kronor, vilket är på samma nivå som förra året. - Vid en stöld är det tyvärr inte bara att byta komponenten. Eftersom katalysatorn är en del av avgassystemet så kan man behöva byta hela systemet. Det finns även sensorer som sitter vid katalysatorn som kan behöva bytas och allt detta gör ju så att kostnaderna blir höga vid varje stöld, säger Fredrik Lindstedt. De mest drabbade polisregionerna är Stockholm (493), Syd (551) och Väst (387). Bryts statistiken ner på länsnivå så sker flest katalysatorstölder i Stockholms län (492) och Skåne län (433). För att undvika stöld tänk på följande: Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö. Märkprodukter. Detta kan ha en avskräckande effekt. Använd larmsystem. Om statistiken: Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. Det bör noteras att statistiken endast omfattar stölder som omfattas av försäkring. Statistiken underskattar således det faktiska antalet stölder. Publicerad 18 april 2023 Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se Larmtjänst är en branschorganisation för de svenska sakförsäkringsbolagen med syftet att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och återfinna stulen försäkrad egendom.
Kategorier:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord