Menu

Press

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2023
1 Nov

Cykelstölder: Problemets omfattning och möjliga vägar framåt

2023-11-01 16:00
Cykelstölder är en komplex fråga och många aktörer behöver samverka för att kunna komma tillrätta med problemet. Resultaten från sammanställningen visar att antalet cyklar som stjäls varken har ökat eller minskat på senare år. Dock så stjäls det allt dyrare cyklar, i och med elcykelns breda intåg på marknaden, vilket resulterar i ökande kostnader för försäkringsbranschen och i förlängningen även försäkringstagarna. I rapporten framgår att mörkertalet är stort gällande de cyklar som stjäls men som inte anmäls som stulna till polisen. Statistiken indikerar att det sker över en halv miljon cykelstölder varje år i Sverige, men bara omkring 70 000 av dessa stölder anmäls till polisen.
Stöldrisken har en tydlig påverkan på hur attraktiv cykeln är som färdmedel. En betydande del av befolkningen anger att de ofta eller ibland väljer bort cykeln för vissa eller alla sina resor på grund av risken för stöld. Utifrån den samlade kunskapen föreslår vi ett antal åtgärder som kan vidtas för att på sikt kunna minska problemets omfattning. Det handlar bland annat om införandet av någon form av cykelregister, kunskapsspridning om riskbeteenden kring hur vi parkerar våra cyklar, bättre kvalitet och kapacitet för cykelparkeringar och även normarbete gällande försäljning och förfogandet av stulna cyklar. Minskad mängdbrottslighet, dit cykelstölder räknas, kan ha en tydlig positiv påverkan på tilltron till rättsväsendet och i förlängningen minska risken för annan grövre brottslighet i samhället. Ort, förlag, år, upplaga, sidor Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut, 2023. , s. 56 Serie VTI rapport, ISSN 0347-6030 ; 1182 Nationell ämneskategori Juridik och samhälle Transportteknik och logistik Identifikatorer URN: urn:nbn:se:vti:diva-19964OAI: oai:DiVA.org:vti-19964DiVA, id: diva2:1807141 Tillgänglig från: 2023-10-25 Skapad: 2023-10-25 Senast uppdaterad: 2023-11-01Bibliografiskt granskad Egeskog, Johan Statens väg- och transportforskningsinstitut, Infrastruktur, INFRA, Drift och underhåll, DOU.ORCID-id: 0000-0001-6451-0817 Karemyr, Magnus Statens väg- och transportforskningsinstitut, Trafik och trafikant,TRAF, Trafiksäkerhet och trafiksystem, TST.ORCID-id: 0000-0003-1067-2751 2023 (Svenska)Rapport (Övrigt vetenskapligt)Alternativ titel

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord